Kategoria:     Archiwum:
27 Styczeń

Historię  espresso powinno się zacząć od prześledzenia historii powstawania ekspresów ciśnieniowych do kawy.

W XIX wieku, kawa była już bardzo popularna w Europie. Jednak proces jej parzenia był bardzo powolny. W restauracja i kawiarniach coraz bardziej dla klientów wydłużał się czas oczekiwania na jej konsumpcję. Dlatego różni wynalazcy rozpoczęli poszukiwania szybszego sposobu parzenia kawy przy użyciu pary.

Kto wynalazł pierwszy ekspres do kawy espresso?

Różne źródła dają nam różne odpowiedzi. Niektóre podają, że w 1822 roku pierwszy ekspres do kawy wynalazł Louis Bernard Babaut. To nowatorskie urządzenie do zaparzania wykorzystuje parę do przepuszczenia gorącej wody przez zmieloną kawę znajdującą się w specjalny filtrze. Komercjalizacją tego przedsięwzięcia zajął się Edward Loysel de Santais, który sprzedaje ekspresy od 1843 roku, jednak dopiero wystawa w Paryżu, która odbyła się w 1855 roku przynosi rozgłos tym maszynom.


Według zapisów, w godzinę ekspres mógł za pomocą pary wodnej produkować tysiąc filiżanek kawy espresso. Jednak każdy nowy wynalazek musi ponieść ryzyko i ekspres do kawy nie był wyjątkiem. Miał on tendencję do wybuchania, czasami wytwarzał kawę przepaloną, z fusami, a kiedy indziej rozcieńczoną.

Nie ujmując francuzom wkładu w budowę ekspresów do kawy musimy przyznać, że to włosi są kolebką espresso w obecnej ustandaryzowanej postaci, a stało się to dzięki ich niezależnemu wkładowi w budowę ekspresów do kawy oraz stałej pracy na ich udoskonalaniem.

Pierwszy włoski ekspres do kawy został zaprojektowany w Turynie przez Angelo Moriondo, który opatentował go wrz metodą parzenia 16 maja 1884 roku. Patent został przyznany na okres sześciu lat. Maszyna była budowana przez wynajętego mechanika, który pracował pod okiem wynalazcy. Ekspres był sukcesywnie udoskonalany, co skutkowało następnymi patentami m.in. patentem z 20 listopada 1884 oraz międzynarodowym patentem  zarejestrowanym w Paryżu w dniu 23 października 1885 roku.

Angelo Moriondo nigdy nie rozpoczął produkcji swojego wynalazku na skalę przemysłową, ograniczył się jedynie do kilu ręcznie zbudowanych maszyn.

Koniec części pierwszej.

Dalsze dzieje ekspresów do kawy i espresso opiszemy w następnych częściach.

Zapraszamy do lektury.

Palarnia kawy świeżo palonej

WINAMI

Copyright © 2012 Winami design by