Kategoria:     Archiwum:
13 Luty

    Gatunek Coffea Liberica nazywany jest potocznie kawą Liberyjską. W światowej produkcji kawy zyski z upraw tego gatunku stanowią zaledwie 1-2%. Rośnie w takich krajach jak: Liberia, Kongo, Demokratyczna Republika Konga, Kamerun, Gabon, Czad, Cejlon (Sri Lanka), Indonezja Jawa, Filipiny, Madagaskar, Malezja.
    
    Jest również naturalizowany w Seszelach , na Andamany i Nikobary , Polinezja Francuska , Ameryce Środkowej , w Indiach Zachodnich, Wenezueli , Kolumbii i Brazylii.
    
    Drzewo (wiecznie zielone) dorasta od 6-12 m do 20 m wysokości, jest o liściach lancetowatych, zimozielonych, długości do 30 cm, które ułożone są naprzeciwległe. Młode liście są często błyszczące w kolorze brązu, fioletu. Kwiaty są w kolorze białym, pachnące. Owocem jest spłaszczony pestkowiec o długości 2-3 cm. Pulpa może być dodawana do paszy dla bydła. Roślina odznacza się silnym wzrostem i znaczną odpornością na choroby i szkodniki.
    
    Nie może rosnąć w miejscach, gdzie przez dłuższy czas temperatura spada poniżej 0 st.C. Optymalna temperatura dla Liberica wynosi 19-27 st. C. Drzewo może tolerować 21-30 dni łagodnej suszy.  Przy zbyt dużej ilości opadów roślina ma tendencję do rozwijania drewna kosztem kwiatów i owoców. Zalecana wysokość uprawy wynosi pomiędzy poziomem morza i 750 m n.p.m. Dobrze zarządzane plantacje mogą dawać do 1,2 t / ha.
    
    Kawa Liberica smakuje bardziej jak kawy Robusta niż jak Arabica i ma posmak orzecha laskowego. Ziarno Coffea Liberica jest duże i ma twardą łuskę co znacznie utrudnia jego obróbkę. Skomplikowana pielęgnacja i trudna obróbka sprawia, że z komercyjnego punktu widzenia uprawa Coffea Liberica jest mało opłacalna.Coffea Liberica bywa używana jako tani wypełniacz do lepszych i droższych odmian.


    Oprócz Malezji, która jest wiodącym producentem, Coffea Liberica jest jedną z głównych upraw na Filipinach. Miasto Lipa (obecnie Lipa City ) stało się największym producentem Arabica w 1880, ale produkcja ta upadła, kiedy w 1890 plantacje kawy zaatakowała rdza kawowa.


    Dzisiaj prowincje Batangas i Cavite na Filipinach są producentami różnych odmian Liberica znanych pod nazwą Baraco.
Coffea dewevrei, Coffea dybowskii i Coffea excelsa,które wcześniej zostały uznane za odrębne gatunki w 2006 roku zostały przekwalifikowane na synonimy Kawa liberyjska var. Dewevrei.
 

Pozdrawiamy i zapraszamy na ciąg dalszy.

Palarnia kawy świeżo palonej.

WINAMI

 

<<< Poprzedni artykuł | Następny artykuł >>>

 
Copyright © 2012 Winami design by