Kategoria:     Archiwum:
20 Luty

     KAPE Barako, pisane również Baraco (kawa Barako) to odmiana kawy uprawianej w Azji Południowo-Wschodniej szczególnie na Filipinach, głównie w prowincjach Batangas i Cavite (Termin ten jest używany w odniesieniu do wszystkich kaw pochodzących z tych prowincji) oraz w Malezji. Kawa należy do gatunku Coffea liberica.
    Nie jest eksportowana, ponieważ większość producentów to małe gospodarstwa, które dokonują sprzedaży lokalnej i na rynek turystyczny. Ma największe liście i ziarna ze wszystkich odmian kawy.  Kształt ziaren jest niesymetryczny, unikalny ze wszystkich pozostałych gatunków handlowych kawy ( Arabica , Robusta i liberica). Pojedyncze ziarno z jednej strony jest mniejsze niż po drugiej stronie, tworząc charakterystyczny "punkt" lub hak na dole. Bruzda w środku jest poszarpana, a nie prosta jak u innych gatunków kawy. Owoce rosną na drzewach, które osiągają 1,5 m wysokości, a zbiory zwykle  są wykonywane przez dostęp do owoców za pomocą drabiny.  Wypalona kawa ma wyraźnie gryzący zapach i silny smak, który jest uważany za lepszy od Robusty , a większość Filipińczyków pijących kawę woli Barako do Arabica.
    KAPE Barako jest przygotowana za pomocą ekspresu przelewowego oraz francuskiej kafetiery. Barako najlepiej słodzić miodem lub brązowym cukrem. Kawa Barako może zostać wykorzystana do espresso i innych napojów opartych na espresso.

Pozdrawiamy i zapraszamy na ciąg dalszy.

Palarnia kawy świeżo palonej.

WINAMI

 
 
Copyright © 2012 Winami design by