Kategoria:     Archiwum:
10 Marzec

Ostatnio otrzymujemy o naszych klientów wiele zapytań dotyczących konserwacji kawiarek.
Konserwacja kawiarki jest czynnością niezbędną.


Aby zapewnić doskonałą jakość parzonej kawy za każdym razem należy dbać o  kawiarkę do kawy i każdorazowo  wyczyścić ją oraz od czasu do czasu odkamienić. Jak wiadomo kamień w kawiarkach tak samo jak w  ekspresach osadza się bardzo szybko i konieczne jest jego usuwanie. Aby zapobiegać  osadzaniu się kamienia należy używać filtrowanej wody, wtedy proces odkamieniania kawiarki będzie rzadszy.

Jeśli chcemy, aby kawiarka służyłam nam przez wiele lat powinniśmy przestrzegać kilu ważnych reguł.

1.  Kawiarki nigdy nie myjemy w zmywarce oraz agresywnymi środkami  czyszczącymi, czyścimy ją albo wodą, albo wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń, miękką szmatką lub gąbką. Nigdy też nie myjemy kawiarki ostrymi drutami.
2. Po każdym przygotowaniu kawy kawiarkę studzimy,  rozkręcamy i rozbieramy na części usuwamy fusy kawy ze środka, wylewamy resztkę wody wyjmujemy delikatnie uszczelkę i jeżeli jest, to lejek i denko od sita. Należy przy tych czynnościach pamiętać o dwóch rzeczach:
    a) nie rozkręcamy kawiarki trzymając za rączkę, bo możemy rączkę urwać, tylko trzymamy ją za korpus,
    b) uszczelkę wyciągamy bardzo delikatnie, gdyż może być przyklejona do kielicha w wyniku działających na nią wysokich temperatur.
3. Usuwanie kamienia.
Najlepiej nie dopuszczać do zakamienia kawiarki, jednak jeżeli już się to nam zdarzy to jest kilka domowych sposobów, aby kamień usunąć:
    a) czyszczenie roztworem z zwykłego białego octu i wody. Stosuje się proporcję 1 część octu do 2 części wody. Ocet jest naturalny i nie pozostawia po sobie żadnych toksyn jak inne środki czyszczące. Przy starszych osadach można stosować roztwór silniejszy (1:1),
    b) tak samo możemy użyć kwasku cytrynowego lub soku z cytryny,
    c) jeśli osad jest nie wielki i świeży do kawiarki wsypujemy sól i mieszamy tak jakby ona wirowała. Ostre krawędzie cząstek soli będą zeskrobywać pozostałości.
Po przygotowaniu, któregoś z wymienionych roztworów postępujemy tak jakbyśmy przygotowywali kawę,  pozostawiamy po zaparzeniu roztwór do 20 minut. Jeśli osad całkowicie nie zniknie powtarzamy zaparzanie z roztworem. Aby pozbyć się później zapachu należy zaparzać 2 do 3 razy samą wodę.  Na koniec obficie płuczemy kawiarkę w ciepłej wodzie i suszymy.

Palarnia kawy świeżo palonej.

WINAMI

Copyright © 2012 Winami design by