Kategoria:     Archiwum:
06 Kwiecień

Kawa to napój o szczególnym charakterze, pijany w każdym zakątku na Ziemi. Jego początki sięgają XIII bądź XIV w., gdzie w Jemenie opracowana została metoda prażenia nasion kawowca i wytwarzania z nich napoju. Tradycja picia kawy w Polsce sięga XVII w., kiedy to została przywieziona do naszego kraju przez Tureckich kupców. Jej zagorzałym miłośnikiem był Jan III Sobieski, który w listach do Marysieńki rozwodził się nad jego smakiem i niepowtarzalnym aromatem, a na jego półkach widniały kawy najlepszych gatunków. Jako napój nowy i egzotyczny spotykał się także z krytyką wśród społeczeństwa, które wywodziło ogólną opinię, jakoby kawa miała być napojem pogańskim. Jan Andrzej Morszczyn pisał o niej: „Napój, jak brzydka trucizna i jady, co żadnej śliny nie puszcza przez zęby, niech chrześcijańskiej nie plugawią gęby”. Rozpowszechnienie się kawy, ograniczyło w XVIII-wiecznej Polsce skłonność do spożywania nadmiernej ilości wysokoprocentowego alkoholu- „Kto z mężczyzn chciał uniknąć wina, wstawszy od stołu, miał się do kawy; było to albowiem na kształt przywileju zdrowia, że kto pił kawę, nie mógł być oprymowany winem”. Początkowo kawę pito na wzór wschodni, czyli bez żadnych dodatków. Szybko zaczęto jednak dodawać m.in. mleko, słodką śmietanę, cukier, cykorię, a nawet sól. Mocna, czarna kawa nazywana „po polsku”, pita była z tłustą śmietanką, zyskując uznanie wśród cudzoziemców. Dla odróżnienia kawę słabą zwano „niemiecką” lub „śląską”. Za idealny napój w XIX wieku uznawano ten mający „czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach mokki i gęstość miodowego płynu”. Pijanie kawy stało się powszechnym obyczajem. Została ona włączona do codziennych porannych, jak i podwieczornych rytuałów- „Z tych, co się zbytecznie włożyli w kawę, ledwo który otworzył oczy, zaraz mu do łóżka niesiono kawę; bo było uprzedzenie od doktorów zatwierdzone, że wstawać z łóżka na czczo, a jeszcze bardziej wychodzić tak na wiatr, jest niezdrowo.” Od kilkunastu lat rytuał picia kawy w Polsce ulega zmianie. Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, co wpływa na jej smak i coraz chętniej zgłębiamy wiedzę dotyczącą jej gatunków, sposobów jej parzenia, serwowania oraz spożywania. Do najpopularniejszych rodzajów kaw, należą obecnie: espresso - idealne powstaje z 7 g kawy, świeżo zmielonej, przez którą, w ekspresie ciśnieniowym, przepuszcza się ok. 25-30 ml wody o temperaturze 88-92 °C, z tzw. cremą- pianką na jej powierzchni; w Polsce tradycyjną jej odmianą jest „zwykła zalewajka”- bez dodatku mleka, opcjonalnie z cukrem, podawana w filiżance lub kubku; café au lait,czyli kawa biała/z mlekiem- połączenie espresso z podgrzanym mlekiem, w proporcji 1:1, w tym przypadku mleka nie spienia się, przez co na powierzchni kawy nie wytwarza się wspomniana pianka; cappuccino- przygotowywana z espresso, gorącego mleka oraz z charakterystyczną, wystającą ponad brzeg kubka pianką. Często spotyka się cappuccino serwowane z posypką z gorzkiego kakao lub cynamonu, albo udekorowaną w biało-brązowe wzorki powierzchnią, tzw. latte art.; latte macchiato- trzywarstwowa kawa, w której widać wyraźnie oddzielone od siebie warstwy: na dole mleko, pośrodku zmieszana częściowo z mlekiem kawa espresso, a u góry biała pianka. Najpopularniejsze kawy świata nie pokrywają się jednak z tradycyjnymi napojami kawowymi, po które sięgają Polacy. Tu wciąż prym wiodą i królują mała czarna oraz kawa z mlekiem. 

Copyright © 2012 Winami design by