Kategoria:     Archiwum:
25 Kwiecień

To także czas, kiedy na ulicach i alejach parkowych widać coraz więcej osób z kubkami gorącej, aromatycznej kawy. Pobudza, mobilizuje i dodaje energii na cały dzień- energii utraconej po zimowym letargu. Która jest najlepsza? Oczywiście ta świeżo palona! Smakosze różnicę w smaku między kawą świeżo paloną a tą kupioną w supermarkecie, porównują do świeżych warzyw a tych mrożonych – ciężko je do siebie zbliżyć. Nie jest to jednak bezpodstawne. Kawy starannie dobierane, świeżo mielone, według tradycyjnych metod utrzymują swój wyjątkowy aromat przez zaledwie 3 tygodnie. W tym czasie wykazują najintensywniejsze działanie i najlepiej stawiają na nogi. Pakowane próżniowo i przechowywane na sklepowych półkach – nie są więc już tak aromatyczne, a co za tym idzie, ich intensywność nie jest już tak duża. Najbardziej popularną jest Arabica, która po wypaleniu i zaparzeniu daje delikatny w smaku i pełen aromatu napar o bardzo małej zawartości kofeiny.W drugiej kolejności jest Robusta – która ma w sobie blisko dwa razy więcej kofeiny aniżeli arabika, dlatego jest zdecydowanie bardziej pobudzająca i mocniejsza w smaku. To idealny wybór na wiosnę, kiedy potrzebujemy dodatkowego powera do działania. Stawiają na nogi i sprawiają, że możemy góry przenosić! 

Copyright © 2012 Winami design by