Kategoria:     Archiwum:
11 Lipiec

Słodycz, jedwab w dotyku, duże body – to najważniejsze cechy brazylijskichziaren. Oferują całkiem nowy świat doznań wynikający z różnych metod przetwarzania. Klasyczna brazylijska kawa Santos, określana jako „Królowa Kaw”, cechuje się stonowanym, bogatym i kompletnym smakiem, otrzymywanym dzięki przetwarzaniu jej metodą suchą- polegającą na suszeniu owoców w najbardziej naturalny sposób – na słońcu, aż do osiągnięcia odpowiedniej wilgotności. Kawy, które poddawane są metodzie pół-suchej charakteryzują się z kolei łagodnie skomponowanym i delikatnie owocowym bukietem. Natomiast te, które poddawane są klasycznej metodzie mokrej – to przyjemne, o niskiej kwasowości, bardzo podobne do najlepszych kaw rosnących na niższych terenach Ameryki Centralnej. Kawy z Brazylii są podstawą w przygotowaniu mieszanek do espresso lub wykorzystywane jako jednorodne mieszanki. Są niezwykle cenione za wyjątkowe walory smakowe, nieporównywalne z żadnym innym gatunkiem! 

Copyright © 2012 Winami design by