Kategoria:     Archiwum:
12 Lipiec

Dla zachowania najwyższej świeżości kawa ta sprzedawana jest zatem głównie w sklepach internetowych, gdzie palona jest dopiero po złożeniu zamówienia na konkretną odmianę lub też dobrych sklepach stacjonarnych. Proces palenia przeprowadza się w specjalnie przeznaczonych do tego palarniach w temperaturze 230 do 280oC przez 10 – 15 minut. W wyniku tego procesu uzyskuje się produkt o pożądanych walorach aromatyczno-smakowych. Kawy jasno upalone, przeważnie z gatunku arabika, charakteryzują się silniejszym aromatem i jaśniejszą barwą naparu, natomiast kawy ciemniej upalone dają ciemniejszy napar z silniejszym posmakiem goryczki - zwykle są to kawy gatunku robusta. W handlu detalicznym spotyka się przeważnie starannie dobrane przez ekspertów mieszanki różnych kaw. Jeśli zatem pragniesz poczuć prawdziwy smak kawy – zawsze stawiaj na mieszanki świeżo palone, a będziesz w stanie odróżnić od siebie poszczególne gatunki.

Copyright © 2012 Winami design by